Ritssluitingen 

Ritsen zijn fournituren die gebruikt worden om een kledingstuk te kunnen sluiten. Een rits wordt daarom ook wel ritssluiting genoemd. Ritssluitingen zijn er in twee soorten, je hebt blokritsen of spiraal ritsen.

Diverse soorten uitsluitingen

Af en toe krijg ik de vraag welke rits best gebruikt wordt bij welk kledingstuk. Omdat het niet altijd duidelijk is welke soorten ritsen er zijn en hoe die er uit zien, schrijf ik er speciaal voor jullie een kort artikel over! Sowieso zijn alle soorten ritsen in heel wat verschillende kleuren en lengtes te krijgen. Het spreekt voor zich dat je voor een jurk een langere rits nodig hebt dan voor een rok of een broek.

Gewone Rits

Eerst en vooral zijn er de gewone ritsen (japon-rits). Dit zijn de meest bekende ritsen, ideaal voor bijna alle soorten kledingstukken. Deze ritsen zijn altijd zichtbaar als je ze in kleding naait. Het leuke daaraan is dat je met opzet een zeer felle of contrasterende rits in je kleding kan steken (bijvoorbeeld fel roze in een blauwe rok).

Nylon ritsen

Blinde Rits

Een blinde rits wordt voornamelijk gebruikt bij rokjes en jurkjes. Voor het innaaien van deze rits heb je wel een speciaal naaivoetje nodig. Nieuwe naaimachines hebben zelf een naaivoetje voor blinde ritsen. Oudere naaimachines hebben dit niet maar in sommige naaiwinkels kan je wel ritsvoetjes voor blinde ritsen krijgen die compatibel zijn met alle naaimachines. Van deze ritsen zijn er minder kleuren te verkrijgen maar aangezien je er toch heel weinig van ziet stoort het niet als de rits iets anders is van kleur dan de stof. Het verschil tussen een gewone en een blinde rits zit hem in de tandjes. Bij een gewone rits zitten deze aan de voorzijde en bij een blinde rits zitten ze achteraan.

Blinde Ritssluitingen

Deelbare Rits

Een deelbare rits wordt gebruikt voor jassen, gilets en andere kledingstukken die van boven tot onder open moeten gaan. Of een rits deelbaar is of niet kan je zien aan de onderkant van de rits. Verder heb je nog dubbeldeelbare ritsen (zwei wegen). Dat betekent dat de sluiting zowel van boven als van onder geopend kan worden.

Deelbare Ritsen 

Dubbel Deelbare ritsen "Zwei Wege"

Metale Ritsen

En dan heb je nog metalen ritsen. Een metalen rits is een rits met metalen elementen. Deze elementen kunnen zijn gemaakt van o.a. koper-, nikkel-, en aluminiumlegeringen. De tape is meestal van polyester. Deze wordt vooral gebruikt in sportieve broeken en jeansbroeken. Dit type rits is ook geschikt voor gebruik in zware stoffen, zoals in leren jassen en tassen.

Metalen Ritsen

Metalen Ritsen 

Creatief

De rits is een sluiting met ongekende mogelijkheden. Zo kun je van een rits allerlei grappig en mooie dingen maken. Hieronder een paar foto's om je een idee te geven over wat er allemaal mogelijk is met een doodgewone ritssluiting. Ben je creatief ingesteld en heb je het knutselen in je vingers..... even spelen met de rits zal je doen verbazen wat je er allemaal van kunt maken. 

Creatief met Ritsen 

Dolsjaal met rits


vd Raad Kleinvak
Spaarnwouderstraat 124
 2011 AH - Haarlem

We hebben 14 gasten en geen leden online

Aanbieding-vd-Maand-2.jpg
FacebookPinterest