Breien is hip!
Bron: Haarlems Dagblad - Oktober 2012

Door de wol geverfd

"Ik kom uit een familie van handwerkers, ook mijn vader nam af en toe naald en draad of zelfs de breinaalden ter hand", vertelt Nel van der Raad, sinds jaar en dag eigenaresse van Van der Raad Kleinvak. Sinds 1975 verkoopt ze, op verschillende plekken van Haarlem en zelfs van het land, want ze is begonnen met de verkoop van fournituren op de markt met alles wat ook maar in de verste verte met handwerken te maken heeft. Dus denk niet aan een paar vakken met bolletjes wol maar denk aan een enorme sortering met de meest uiteenlopende materialen om mee te breien. Allernieuwste is bijvoorbeeld een soort tricot met bolletjes, strepen, lurex of een prachtig op elkaar afgestemde mêlee van kleuren in een één bol. "Daar kun je van alles van breien, zelfs tassen. Helemaal niet ingewikkeld ook, gewoon recht breien is voldoende voor een enorm effect." Ze laat een tas zien die niet zou misstaan op de catwalk, zeker met die hippie revival van nu.


Foto's van fotograaf: Paul Vreeker (United Photos)

En breien kan weer, ergo: breien is superhip! "Er komen hier ook jonge jongens die hun eigen muts willen breien", aldus van der Raad. Dus denk niet aan een paar vakken met bolletjes wol maar denk aan een enorme sortering met de meest uiteenlopende materialen om mee te breien. Allernieuwste is bijvoorbeeld een soort tricot met bolletjes, strepen, lurex of een prachtig op elkaar afgestemde mêlee van kleuren in een één bol. "Daar kun je van alles van breien, zelfs tassen. Helemaal niet ingewikkeld ook, gewoon recht breien is voldoende voor een enorm effect." Ze laat een tas zien die niet zou misstaan op de catwalk, zeker met die hippie revival van nu. En breien kan weer, ergo: breien is superhip! "Er komen hier ook jonge jongens die hun eigen muts willen breien", aldus van der Raad.

 

"Ik laat af en toe wel een steekje vallen"

Levend en levendig bewijs dat breien weer helemaal hot is, is Ashley Haarsma (15). Niet geheel toevallig de kleindochter van Nel van der Raad. "Ik heb het breien van oma geleerd". Nu voldoet oma niet bepaald aan het clichébeeld van een grootmoeder die in haar schommelstoel de naalden laat tikken maar is een dame die heel goed weet wat er op modegebied te koop is. En Alshley is natuurlijk ten voeten uit het trendy typje dat laat zien dat breien niet voor oma’s of watjes is. Plus dat de tijden dat moeders waarschuwde om vooral niet je ‘wolletje’ vergeten aan te trekken bij temperaturen onder de 18 graden  reeds lang voorbij zijn. Voor de jongeren onder ons: er bestaat een generatie die verplicht was om zelfgebreid ondergoed te dragen, kriebelend en wel. En dat is echt geen eeuwen geleden. Zelfgebreide sokken waren aan de orde van de dag en oma had zo haar best gedaan op die lekkere warme trui dat het niet dragen hiervan een doodzonde was. Maar dit alles is absoluut verleden tijd.

"Breien kun je overal en altijd doen. Ik laat heus wel eens een steekje vallen maar ik begin steeds beter te worden." Hele outfits maakt Ashley nog niet, het blijft voorlopig bij sjaals, de losse col die zo leuk bij een jas of vest past, en dat soort zaken. Maar ze merkt wel dat leeftijdsgenoten steeds vaker het aloude breien weer oppakken. Vaak met hulp van eerder genoemde oma’s of moeders want kregen de jongens vroeger op de basisschool tijdens het vak ‘handarbeid’  timmer les en de meisjes een bol wol in hun onhandige handjes gedrukt door de juf, ook dat is verleden tijd. Breien wordt niet meer met de paplepel ingegoten en is misschien daarom wel aan een wedergeboorte bezig. Op forums voor tienermeisjes- en jongens staan voorbeelden van gebreide items. Van truien en vesten tot inderdaad tassen en sjaals. Met beelden hoe je moet insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden op Youtube.


Foto's van fotograaf: Paul Vreeker (United Photos)

Zo snel als Hilda (69 en verwoed breister) is Ashley nog lang niet. Maar Hilda breidt al sinds haar vijfde. "Opoe controleerde elke dag of ik wel voldoende naaldjes aan mijn sokken had gebreid. Nu brei ik  zo’n vest als Ashley draagt in 5 uur tijd. In de auto naar Enschede, tweeëneenhalf uur heen en dezelfde tijd weer terug." Wijzend op een Noors vest dat niet zou misstaan op de besneeuwde hellingen van een mondain skioord: "Deze is maatje 38, maar ik heb hem ook voor een maat 58 gebreid, dat kostte ietsje meer tijd."


Foto's van fotograaf: Paul Vreeker (United Photos)

"Het leuke van zelfgebreide spullen is natuurlijk dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt doen. Ieder stuk is uniek en nergens anders te vinden.  De uiteindelijke prijs verschilt helemaal niet zo veel met bijvoorbeeld een trui van de H&M, waar iedereen in loopt. En intussen ben je ook nog eens lekker bezig", aldus Ashley, die intussen verwoed probeert om haar enorme oorringen uit een gebreid vest te bevrijden.


vd Raad Kleinvak
Spaarnwouderstraat 124
 2011 AH - Haarlem

We hebben 39 gasten en geen leden online

Aanbieding-vd-Maand-2.jpg
FacebookPinterest